Byråkratiska

Byt ut fackord.

Yrkesspråk
För en person verksam inom det offentliga eller juridiken är vissa begrepp självklara. Ordet kanske betyder betydligt mer än vad den okunnige tror. Trots detta ska texter från offentlig sektor skrivas så även de som inte läst statsförvaltning eller juridik förstår.

Rättssäkerhet och förtroendet
Att använda facktermer innebär en risk att medborgare inte förstår myndighetens texter. Medborgare har rätt att förstå. Det påverkar också rättssäkerhet och förtroendet för myndigheten. Vissa ord återkommer ofta i en upphandling trots att de är svåra att förstå.  Det kan leda till att intressanta leverantörer inte lämnar anbud eller missförstår och gör misstag så anbudet måste underkännas.

Rekommendation
Vi rekommenderar att ni arbetar från en ordlista med synonymer. För varje upphandling kan ni bygga vidare på listan och öka verksamhetens språkmedvetenhet.  Låt gärna någon som inte är van vid upphandlingsdokument att läsa och markera alla ord som är svåra att förstå. Vartefter er synonymlista blir fylligare blir upphandlingarna alltmer lätta att förstå.