Konstnärers ekonomi

Generellt svag ekonomi.

Inkomster
I Politik för konstnärers villkor framgår att många konstnärer har så låga inkomster att de inte kan antas kunna försörja sig på sitt konstnärskap. Konstnärerna har ofta oregelbundna inkomster som kan komma från flera olika håll och vara av olika slag, till exempel inkomst av tjänst och inkomst av näringsverksamhet.

SNI 90
I Statistiska centralbyråns databas registreras olika yrken efter SNI-koder. SNI är en förkortning för svensk näringsgrensindelning. SNI 90 är verksamma inom “kultur, nöje och fritid”. Området är stort men omfattar bland annat konstnärer. Konstnärsnämnden menar att SNI 90 är den branschkod som bäst motsvarar enskilda konstnärers företag.

260 000 kronor
De lägsta inkomsterna inom SNI 90 finns på områdena Konsthantverkare samt Bild och form med omkring 260 000 kronor. Företagare utan näringskod, som består av personer som har inkomst av konstnärlig näringsverksamhet, låg den genomsnittliga förvärvsersättningen ännu lägre, cirka 252 000 kronor.

Under 6 000 kronor
I den den statliga utredningen Konstnär – oavsett villkor? framgår att konstnärer i den sämst betalda tiondelen har en årsinkomst på under 6000 kr.

Rekommendation
Då medelinkomsterna är låga för konstnärer behöver upphandlande myndigheter beakta det när det gäller ekonomiska krav och struktur för utbetalningar. Att vara en intressant och framgångsrik konstnär avspeglar sig inte i konstnärens ekonomiska situation.