Enskild näringsverksamhet
En stor del av alla konstnärer driver företag. Den vanligaste företagsformen är enskild näringsverksamhet. I Inkomstundersökningen 2014 framkom att drygt 50 procent av alla konstnärer har enskild näringsverksamhet. Motsvarande siffra för hela befolkningen är 10 procent.
Aktiebolag
Näst vanligaste företagsformen bland konstnärerna är aktiebolag. Då rör det sig om små bolag med en eller kanske två ägare, så kallade fåmansaktiebolag.
Enbart företagare
Bara 12 procent har enbart inkomst från näringsverksamhet. Det sker dock en förändring på arbetsmarknaden där denna siffra ökar.
Kombinatörer
De flesta som deklarerar enskild näringsverksamhet är också löntagare. 23 procent av konstnärerna har både näringsinkomst (F- skatt) och löneinkomst (A-skatt). I hela befolkningen är det bara 3 procent som har motsvarande kombination.
Egenanställda
Många konstnärer är anslutna till så kallade egenanställningsföretag. En fjärdedel av de egenanställda i landet finns på kultur- och medieområdet. Det betyder att du arbetar via ett egenanställningsföretag som till exempel Frilans finans, Cool Company eller Gigger.
Rekommendation
För att inte skapa hinder för konstnärer är det viktigt att vara medveten om hur företagande för konstnärer ser ut. Det skiljer sig till stor del från andra yrkesgrupper. Konstnärer beskrivs ibland som en grupp där många är ofrivilliga företagare. Med det menas att ett större antal skulle föredra att vara anställda men på grund av hur branschen ser ut måste de vara företagare. Läs gärna mer i den statliga utredningen Konstnär – oavsett villkor? Alla siffror ovan kommer från den.