Krav på leverantören

Seriösa och stabila leverantörer.

Aktsamhet med skattemedel
Offentlig sektorn har ett ansvar att använda våra gemensamma pengar genomtänkt. Det är därför särskilt viktigt att bara samarbeta med seriösa och ekonomiskt stabila leverantörer. Det minskar risken för olika utmaningar och är ett sätt att förvalta skattemedel.

Granska leverantörer
I en upphandling är det reglerat vilka typer av krav man får ställa på en leverantören:

  1. Behörighet att utöva yrkesverksamhet. Det kan röra att man finns i ett yrkesregister eller har något form av företag. Den upphandlande myndigheten får inte ställa krav på att leverantören ska ha en viss juridisk form för att få lämna anbud. Däremot kan man begära efter att den har blivit tilldelad kontraktet att leverantören måste ha någon form av företagande för att till exempel kunna fakturera.

  2. Viss ekonomisk och finansiell ställning. Vad som är ekonomiskt stabila leverantörer behöver man anpassa efter bransch. Konstnärer har generellt betydligt lägre inkomster än andra yrken. Det finns sällan stora marginaler och periodvis går företagen inte med vinst. Det betyder inte att de är oseriösa eller ointressanta konstnärer. Är kraven höga kan intressanta konstnärsskap inte delta på grund av en period med färre uppdrag, föräldraledighet, sjukskrivning eller studier. Ta hänsyn till att detta är nästan alltid enmansföretag i en ekonomisk utmanande bransch.

  3. Viss teknisk och yrkesmässig kapacitet. De som offentlig sektor sluter avtal med ska visa att de har den kompetens som krävs och möjlighet att genomföra uppdraget som sagts. Det kan röra utbildning, erfarenhet eller maskiner.

Rekommendation
Säkerställ att arbetsgruppen har kompetens om leverantörsgruppen. Om ingen i arbetet är insatt i konstnärers förutsättningar har ni sannolikt brister fler i arbetsprocessen. Ni behöver förstå och beakta den verklighet som leverantörerna verkar i för att använda skattepengar klokt.